Verloskundige in opleiding

Op dit moment loopt verloskundige in opleiding Anne stage in praktijk de Bakermat. Ze stelt zich graag aan jullie voor:

Hallo!

Mijn naam is Anne. Ik ben een 4e jaars verloskunde student en ga mijn eindstage doen bij de Bakermat van 17 mei t/m 8 augustus. Na werkzaam te zijn geweest in de sociale sector besloot ik in 2015 om verloskunde te gaan studeren. De geboorte van mijn neefje inspireerde me om deze keuze te maken. Verloskunde is prachtig werk, het zit vol verassingen. Het is voorspelbaar en onvoorspelbaar tegelijk. Het vraagt om aandacht, creativiteit, geduld en daadkracht. Ik vind het elke keer weer bijzonder om aanwezig te zijn bij het moment dat ouders hun kindje voor het eerst ontmoeten.

In oktober 2019 is mijn zoon Olivier geboren en ben ik er even tussenuit geweest. Nu ben ik er klaar voor om mijn studie af te ronden. Jullie kunnen mij tegenkomen tijdens spreekuren, de bevalling en kraamvisites. Ik heb heel veel zin om jullie te begeleiden, hopelijk tot gauw!

Groeten, Anne

Wij investeren graag in de kwaliteit van onze toekomstige verloskundigen. Om deze reden bieden we bij de Bakermat een paar keer per jaar ruimte aan studenten van de Academie verloskunde in Amsterdam. Op deze manier kunnen wij met veel liefde ons vak van verloskundige doorgeven, en blijven we kritisch op ons eigen handelen.

avag-samen-willen-groeien

Afhankelijk van het niveau van de student wordt er bepaald welke handelingen zij mag verrichten. Verloskundigen in opleiding zijn aanwezig tijdens het spreekuur, maar lopen ook mee tijdens de diensten en de kraamvisites.

Het is altijd mogelijk om aan te geven dat je geen student bij de controles of bij je bevalling wilt. Maar waarom zou je daar nou juist wél voor kiezen? Lees onderstaande ervaring van een moeder uit onze praktijk.

lees meer
‘Nee, sorry, wij vinden het niet fijn als je bij de bevalling aanwezig bent.’ Ik hoor het ons nog zeggen tegen Willemieke, de stagiaire. Een moeilijke boodschap, want zij was al een paar keer bij de controle aanwezig geweest en we vonden haar erg aardig. Bovendien ben ik leerkracht en weet ik dus hoe belangrijk het is om als stagiaire de kans te krijgen zoveel mogelijk te doen. Want hoe moet je het vak anders leren? Maar toch… We vonden rust rondom de bevalling heel erg belangrijk, en waren van mening dat er dan zo min mogelijk mensen bij aanwezig zouden moeten zijn. Gelukkig vatte de stagiaire het goed op.
Toen begonnen de weeën. De verloskundige kwam even langs om te kijken hoe het ging, en de verloskundige in opleiding was daar ook bij. En dat voelde eigenlijk heel vertrouwd, omdat we haar al kenden van de controles. Lars en ik keken elkaar aan en de beslissing was zonder woorden genomen: we zouden haar uitnodigen om toch bij de bevalling aanwezig te zijn, mocht deze doorzetten. De stagiaire was verrast, en blij.

Het bleek een goede zet. De verloskundige in opleiding was heel rustig, het viel bijna niet op dat ze er was. Maar haar aanwezigheid was voor ons wel waardevol. Ze heeft Lars een paar goede tips gegeven, waardoor hij mij kon helpen met het opvangen van de weeën. En wat ik zelf heel fijn vond: ze was er altijd. Er was nog een bevalling en de verloskundige liep af en toe even naar de andere verloskamer. Willemieke bleef dan bij ons, en het steunde mij ontzettend dat er altijd een deskundige bij ons was.

voor_verloskundigeWij zijn heel blij dat we uiteindelijk toch besloten dat Willemieke bij de bevalling aanwezig mocht zijn. En we hopen voor haar dat ze bij nog veel meer bevallingen mag assisteren. Want wij gunnen ook andere aanstaande ouders de fijne, vertrouwde aanwezigheid van twee verloskundigen!

Lars en Hilde Hulzebos