Verloskundige in opleiding

Op dit moment loopt verloskundige in opleiding Oumaima stage in praktijk de Bakermat. Ze stelt zich graag aan jullie voor:

Hallo allemaal!

Graag stel ik mijzelf aan jullie voor: mijn naam is Oumaima en ik ben een eindejaars verloskunde-studente aan de Verloskunde Academie te Amsterdam. Gedurende drie maanden zal ik in deze praktijk stage lopen. De enige manier om verloskunde te leren is door met de spreekuren, kraamvisites en bevallingen mee te lopen. Om deze reden zijn jullie erg belangrijk in mijn leerproces en wil ik jullie alvast bedanken voor jullie geduld, medewerking en begrip tijdens deze periode.

Hier wat over mij, zodat jullie ook weten wie je voor je hebt!

In mijn vrije tijd ben ik graag met familie en vrienden. Daarnaast houd ik ervan om te reizen en ben ik regelmatig te vinden op de sportschool om aan mijn andere droom te werken: Nederlands kampioen taekwondoka worden. De droom om als verloskundige aan de slag te gaan staat wel op nummer één, want wat is nou mooier dan een nieuw leven op de wereld te zetten?

Graag tot ziens!

Oumaima

Wij investeren graag in de kwaliteit van onze toekomstige verloskundigen. Om deze reden bieden we bij de Bakermat een paar keer per jaar ruimte aan studenten van de Academie verloskunde in Amsterdam. Op deze manier kunnen wij met veel liefde ons vak van verloskundige doorgeven, en blijven we kritisch op ons eigen handelen.

avag-samen-willen-groeien

Afhankelijk van het niveau van de student wordt er bepaald welke handelingen zij mag verrichten. Verloskundigen in opleiding zijn aanwezig tijdens het spreekuur, maar lopen ook mee tijdens de diensten en de kraamvisites.

Het is altijd mogelijk om aan te geven dat je geen student bij de controles of bij je bevalling wilt. Maar waarom zou je daar nou juist wél voor kiezen? Lees onderstaande ervaring van een moeder uit onze praktijk.

lees meer
‘Nee, sorry, wij vinden het niet fijn als je bij de bevalling aanwezig bent.’ Ik hoor het ons nog zeggen tegen Willemieke, de stagiaire. Een moeilijke boodschap, want zij was al een paar keer bij de controle aanwezig geweest en we vonden haar erg aardig. Bovendien ben ik leerkracht en weet ik dus hoe belangrijk het is om als stagiaire de kans te krijgen zoveel mogelijk te doen. Want hoe moet je het vak anders leren? Maar toch… We vonden rust rondom de bevalling heel erg belangrijk, en waren van mening dat er dan zo min mogelijk mensen bij aanwezig zouden moeten zijn. Gelukkig vatte de stagiaire het goed op.
Toen begonnen de weeën. De verloskundige kwam even langs om te kijken hoe het ging, en de verloskundige in opleiding was daar ook bij. En dat voelde eigenlijk heel vertrouwd, omdat we haar al kenden van de controles. Lars en ik keken elkaar aan en de beslissing was zonder woorden genomen: we zouden haar uitnodigen om toch bij de bevalling aanwezig te zijn, mocht deze doorzetten. De stagiaire was verrast, en blij.

Het bleek een goede zet. De verloskundige in opleiding was heel rustig, het viel bijna niet op dat ze er was. Maar haar aanwezigheid was voor ons wel waardevol. Ze heeft Lars een paar goede tips gegeven, waardoor hij mij kon helpen met het opvangen van de weeën. En wat ik zelf heel fijn vond: ze was er altijd. Er was nog een bevalling en de verloskundige liep af en toe even naar de andere verloskamer. Willemieke bleef dan bij ons, en het steunde mij ontzettend dat er altijd een deskundige bij ons was.

voor_verloskundigeWij zijn heel blij dat we uiteindelijk toch besloten dat Willemieke bij de bevalling aanwezig mocht zijn. En we hopen voor haar dat ze bij nog veel meer bevallingen mag assisteren. Want wij gunnen ook andere aanstaande ouders de fijne, vertrouwde aanwezigheid van twee verloskundigen!

 

Lars en Hilde Hulzebos