Vervolgafspraken

Vervolgafspraken

Bij elke vervolgafspraak wordt het volgende gecontroleerd:

  • De bloeddruk lees verder
    Bij elke controle wordt de bloeddruk gemeten. De bloeddruk bestaat uit een bovendruk en een onderdruk (bijvoorbeeld 120/60). Een lage bloeddruk kan geen kwaad, maar geeft soms klachten zoals duizeligheid en (de neiging tot) flauwvallen. Aan het einde van de zwangerschap is het normaal dat de bovendruk wat hoger is. Een te hoge bloeddruk zien we liever niet. Is je bloeddruk te hoog, dan wordt dit door ons goed in de gaten gehouden en gekeken welke zorg je nodig hebt. 
  • Vanaf 12 weken luisteren we met een doptone naar het hartje van de baby
  • De groei van de baarmoeder en daarmee ook de groei van de baby
  • Vanaf 28 weken zwangerschap voelen we de ligging van de baby
  • In de laatste weken de indaling van de baby in het bekken

Wij bieden verloskundige zorg in de vorm van groepsconsulten, ook wel Centering Pregnancy genoemd. Ook bieden we de verloskundige zorg in de vorm van de ’traditionele’ individuele consulten. Meestal zullen deze consulten ongeveer 15 minuten duren. Voor het bespreken van de geboorte of andere zaken die meer tijd nemen, wordt extra tijd met je ingepland. Graag stemmen we onze zorg af op jouw wensen en behoeften.

In de eerste maanden van de zwangerschap zullen de (individuele) afspraken normaliter elke 4 weken zijn. Hoe verder je in de zwangerschap komt, hoe vaker je op controle komt. Uiteindelijk zal dit rond de uitgerekende datum iedere week zijn.

Tijdens elke afspraak vragen we hoe je je voelt en hoe je de zwangerschap beleeft. Je kunt ook al jouw vragen kwijt. Het is soms handig om deze vragen als geheugensteuntje vooraf al op papier te zetten.

Rond 33 weken van de zwangerschap wordt de bevalling uitgebreid besproken. Hiervoor plannen we een afspraak van 30 minuten. Jouw wensen, verwachtingen en vragen zullen dan aan bod komen. Ook geven we je informatie en zullen we je vertellen wanneer je ons moet bellen als de bevalling zich aandient.

Wanneer blijkt dat je specialistische zorg nodig hebt overleggen wij laagdrempelig (als je ons daar toestemming voor geeft) met je huisarts of de gynaecoloog.