Wat te regelen?

Wat te regelen?

Tijdens de zwangerschap moet je allerlei zaken regelen, klik hier voor een overzicht. Kijk daarnaast ook eens op de checklist voor benodigdheden, met spullen die je voor de bevalling en kraamtijd nodig hebt.

Kraamzorg
Kraamzorg  is uniek in de wereld. Behalve Nederland is er geen land ter wereld waar vrouwen een kraamverzorgende krijgen die hen ondersteunen tijdens het kraambed en/of tijdens een thuisbevalling. De kraamverzorgende leert jou en je partner de baby te verzorgen en ondersteunt bij het geven van borstvoeding. Een kraamverzorgende blijft ongeveer 8 dagen na de bevalling.  lees verder

Het is van belang deze op tijd te regelen, vanaf ongeveer 12 weken zwangerschap, maar in ieder geval voor 16 weken zwangerschap. Dit kun je regelen door contact op te nemen met je zorgverzekeraar. Vervolgens meldt deze, of jijzelf je aan bij de kraamzorginstantie naar wens. Voor kraamzorg wordt ook een eigen bijdrage gevraagd (ongeveer 5 euro per uur). Vraag je kraamzorgorganisatie en zorgverzekeraar hoe een en ander bij hen geregeld is.

Er zijn verschillende kraamzorgorganisaties die zorg leveren in deze regio en je kunt zelf kiezen welke organisatie het beste bij jou past. Hier benoemen we de organisaties: Naviva, kraamzorg Betuwe & Gelderse vallei, De Kraamvogel, RST, Baby Care, Kraamzus, Kraamcentrum, Coöperatie KZG. De beste ervaringen en bekendheid hebben wij met Naviva kraamzorg.

Kraampakket
Zorg dat je een kraampakket in huis hebt. Je kan een kraampakket aanvragen bij je zorgverzekeraar. Het pakket wordt niet door je basisverzekering gedekt. Bij een groot aantal aanvullende zorgverzekeringen is het kraampakket wel gedekt en stuurt je zorgverzekeraar deze gratis op.  Hiervoor is het wel nodig dat jouw zwangerschap op tijd is aangemeld. Doe dit het liefst voor de 5e maand van je zwangerschap. Als je kraampakket niet wordt gedekt door je zorgverzekering kan je deze vaak ook tegen betaling bij je zorgverzekeraar aanvragen. Je kan een kraampakket ook kopen bij een apotheek, drogist of via het internet.

In een kraampakket zitten onder andere kraamverband, steriele gaasjes en een navelklem. Sommige drogisterijen verkopen complete kraampakketten. Informeer bij je zorgverzekeraar of die een kraampakket verstrekt. Ook als je van plan bent om in het ziekenhuis te bevallen, is het verstandig om een kraampakket in huis te hebben. Het kan altijd zo zijn dat je onverwachts thuis bevalt en veel spulletjes gebruik je ook in de eerste week na je bevalling. Wat zit er in het kraampakket? lees verder

  • matrasbeschermer of kraammatras: deze beschermen je matras tijdens en na de bevalling;
  • onderleggers: onderleggers zijn hygiënische vochtopnemende matjes die iets dunner zijn dan een kraammatras;
  • kraamverband: dit verband is groter en dikker dan maandverband. Vooral de eerste dagen na de bevalling heb je kraamverband nodig;
  • netbroekjes/stretchbroekjes: handig om je kraamverband in te doen. Netbroekjes zijn heel elastisch. Na gebruik gooi je ze weg;
  • (verband)watten: voor het schoondeppen en desinfecteren;
  • steriele gaasjes: steriele gaasjes zijn per stuk verpakt. Deze gaasjes worden gebruikt voor de verzorging van de baby of het verzorgen van de vagina na inknippen en inscheuren;
  • koortsthermometer: het liefst een digitale, die zijn nauwkeuriger dan kwikthermometers;
  • ontsmettingsmiddelen: alcohol en desinfecterende zeep;
  • navelklem: deze is nodig voor het afklemmen van de navelstreng. Bij een ziekenhuisbevalling heb je deze niet nodig.   

Zwangerschapsverklaring
Met een zwangerschapsverklaring kan je werkgever een zwangerschapsuitkering aanvragen. Je kunt de verklaring aan je verloskundige vragen. Zij zal de verklaring voor je maken en ondertekenen. Op de zwangerschapsverklaring staat:

  • dat je zwanger bent
  • wanneer de vermoedelijke bevallingsdatum is
  • je persoonlijke gegevens
  • je burgerservicenummer

Vliegen en zwangerschap
Wil je tijdens de zwangerschap vliegen? Dat is meestal geen probleem. Meld bij het boeken van je vliegtickets dat je zwanger bent. De eerste 28 weken van je zwangerschap kun je over het algemeen zonder problemen vliegen. Er wordt aangeraden om niet na 36 weken te vliegen. Er ontstaat dan namelijk een steeds grotere kans dat de bevalling van start gaat in de lucht. lees verder

Check altijd bij de vliegmaatschappij waarmee je vliegt de ‘regels’ omtrent vliegen in de zwangerschap. Geeft het bij ons aan als je een vliegverklaring/fit to fly verklaring nodig hebt. Deze is 7 dagen geldig en kunnen we in de week voor je vertrek aan je mee geven.
Let op: we kunnen dus geen verklaring aan je meegeven voor de terugvlucht als je langer dan een week weg gaat. Het kan zijn dat je gezien moet worden door een arts in het land waar je op bezoek bent om een verklaring af te geven voor je terugvlucht.

Erkenning, gezag en aangifte
Als je niet bent getrouwd, of geen geregistreerd partnerschap hebt, is de biologische vader niet automatisch de officiële vader van je kind. Hij moet het kind daarom erkennen. Dit kan bij de Burgerlijke Stand van de gemeente waar je woont.
Naast erkennen is het vaak ook wenselijk dat de vader het ouderlijk gezag over het kind krijgt. Met het ouderlijk gezag kan de vader beslissingen nemen over de opvoeding en verzorging van het kind. Hij mag ook ‘rechtshandelingen’ verrichten in naam van zoon of dochter. Bijvoorbeeld het zetten van een handtekening of het voeren van een gerechtelijke procedure.
Wanneer de baby geboren is dan ben je verplicht het kind binnen 3 werkdagen na de geboorte aan te geven bij de gemeente waarin het kind geboren is. Dat is dus niet perse de gemeente van je woonplaats. Is dit niet mogelijk door het weekend of een feestdag? Dan wordt de termijn voor de aangifte verlengd zodat er ten minste 2 werkdagen overblijven om geboorteaangifte te doen. Dit is de geboorteaangifte.

Kinderopvang
Indien je in de toekomst kinderopvang wilt, kan het slim zijn om al vroeg in de zwangerschap te informeren waar en hoe je dit het beste kunt regelen. Tijdig inschrijven is belangrijk indien er voor de opvang van jouw keuze een wachtlijst bestaat.