1e afspraak

1e afspraak

Rond 8 weken zwangerschap zien we je graag voor een eerste kennismaking.

Dit gesprek duurt ongeveer een uur. Tijdens deze afspraak zullen we jouw gezondheid en (evt) die van je partner in kaart brengen en veel informatie geven. Indien gewenst zullen wij de mogelijkheden van prenataal onderzoek naar aangeboren afwijkingen bespreken. Ook zullen we je vragen bloed te laten prikken lees verder

Het laboratorium onderzoekt je bloed op:
• Wat is je bloedgroep A, B, AB of O?
• Ben je Rhesus D-negatief of Rhesus c-negatief?
• Bevat je bloed antistoffen tegen bloedgroepen die je zelf niet hebt?
• Ben je besmet met een van de infectieziekten syfilis (lues), hepatitis B of hiv?
• Heb je een gezond ijzer (hemoglobine) en suiker (glucose) gehalte?
Als het bloedonderzoek uitwijst dat je baby kans heeft om ziek te worden, is het vaak mogelijk om jou al tijdens de zwangerschap te behandelen en zo je baby te beschermen. Daarom krijg je het bloedonderzoek vroeg in de zwangerschap aangeboden, zodat een behandeling snel kan worden gestart. Het labformulier dat je hiervoor nodig hebt krijg je tijdens de eerste afspraak.

Je kunt bij de Bakermat meedoen aan Centering Pregnancy. Deze vorm van zorg zullen we tijdens de eerste afspraak met je bespreken, waarna je zelf kunt aangeven of je hier interesse voor hebt.

Tijdens elke afspraak wordt gevraagd hoe je je voelt en hoe je de zwangerschap beleeft. Je kunt dan ook al jouw vragen, verwachtingen, wensen en misschien ook angsten kwijt. Het is handig om je voor te bereiden op elke controle, noteer bijvoorbeeld al je vragen vooraf.

Aan het eind van deze afspraak zal er een termijnecho ingepland worden, deze vindt tussen de 10 en 12 weken zwangerschap plaats.