Plaats bevalling
Je kunt kiezen voor een thuisbevalling of een bevalling in het ziekenhuis. Wij begeleiden poliklinische baringen in ziekenhuis Gelderse vallei of ziekenhuis Rijnstate . Wij laten de keuze aan jou en je partner. Het is belangrijk dat je bevalt op een plaats waar jij je prettig en op je gemak voelt. Onderzoek heeft bewezen dat al deze plekken veilig zijn. Je keuze kan wel beïnvloed worden door het verloop van je zwangerschap en bevalling. Samen bespreken we met je, waar je wilt gaan bevallen.
Feiten op een rij:
- Thuis bevallen is net zo veilig in het ziekenhuis (bron: onderzoek onder 80.000 zwangeren door gynaecologen en verloskundigen van het AMC en het VUmc in 2015)
- Nederlandse vrouwen zijn positiever over hun bevalling als zij worden bijgestaan door hun eigen verloskundige (bron: Kennispoort Verloskunde)
- 96% van de vrouwen die thuis bevalt, kijkt daar tevreden op terug. Vrouwen die alsnog naar het ziekenhuis moesten zijn het minst tevreden
- Je bevalt het best daar waar jij je het best kunt ontspannen
Thuis
Je kunt thuis bevallen als jij en je kind gezond zijn en je 37 weken of langer zwanger bent.
Voordelen van thuis bevallen:lees verder
- Je hebt minder kans op medische ingrepen dan bij een poliklinische bevalling.
- De baby en jezelf komen niet in aanraking met ziekenhuisbacteriën.
- Je hoeft niet op pad met weeën: De verloskundige komt naar jou toe. Ook na de bevalling hoef je niet te verhuizen: je kunt douchen in je eigen badkamer en dan in je eigen, schone bed liggen.
- Je hebt de regie grotendeels zelf in handen.
- De kraamverzorgster die bij de bevalling ook aanwezig is blijft de eerste uren na de bevalling om je te ondersteunen. Zij voert de verzorging van jou en je baby uit, maakt je wegwijs en ruimt op.
- Thuisbevalling wordt volledig vergoed door het basispakket van alle verzekeraars.
- Wij begeleiden thuis ook badbevallingen.
Nadelen van thuis bevallen: lees verder
- Als er complicaties optreden, of bij een pijnstllingwens moet je alsnog naar het ziekenhuis. Bij een eerste bevalling wordt bijna de helft van de vrouwen alsnog verwezen.
- Bij spoed kun je niet met eigen vervoer naar het ziekenhuis, dan belt de verloskundige een ambulance. Dit komt in minder dan 5% van de bevallingen voor.
- Wil je medische pijnbestrijding zoals remifentanil of een ruggenprik, dan moet je daarvoor naar het ziekenhuis.
Poliklinisch bevallen
Poliklinisch beval je in het ziekenhuis met je eigen verloskundige. Het is dan je eigen keuze om in het ziekenhuis te bevallen, zonder dat er een medische reden is. De gynaecoloog is niet bij de bevalling aanwezig.
Voordelen van poliklinische bevallen: lees verder
- Je weet van tevoren dat je naar het ziekenhuis gaat zodat je je hierop kan voorbereiden.
- Als je poliklinisch bevalt en er ontstaan toch complicaties dan hoef je niet meer te reizen naar het ziekenhuis.
- Wij begeleiden poliklinisch ook badbevallingen.
- Na de bevalling ga je meestal snel naar huis. Daar word je verder begeleid door de kraamverzorgster en de verloskundige.
Nadelen van poliklinisch bevallen: lees verder
- Je hebt meer kans op medische ingrepen dan bij een thuisbevalling.
- De sfeer in het ziekenhuis is minder huiselijk
- Er zitten kosten aan die niet door alle zorgverzekeraars worden vergoed. Vraag dit even na bij je verzekeraar.
- Je gaat in de meeste gevallen vrij snel weer naar huis, ook ’s avonds of ’s nachts.
Ziekenhuis met medische indicatie
Een medische indicatie betekent dat jouw conditie en die van je baby extra goed in de gaten gehouden moeten worden vanwege complicaties of een pijnstillingswens. Soms is deze medische indicatie in de zwangerschap al bekend, soms ontstaat hij tijdens de bevalling. lees verder