Kraamzorg

Kraamzorg

Kraamzorg is uniek in de wereld. Behalve Nederland is er geen land ter wereld waar vrouwen een kraamverzorgende krijgen die hen ondersteunen tijdens het kraambed. De kraamverzorgende leert jou en je partner de baby te verzorgen en helpt jou bij het geven van borst- kunstvoeding. De kraamverzorgster blijft ongeveer t/m 8 dagen na de bevalling.

Daarnaast assisteert de kraamverzorgster ons bij een thuisbevalling en poliklinische bevalling in het ziekenhuis. Zij biedt samen met ons ondersteuning aan jou en je partner. De kraamverzorgster blijft thuis bij jullie, of gaat na een poliklinische bevalling samen met jullie naar huis. De kraamverzorgende zorgt voor de controles van jou en de baby en geeft begeleiding bij de eerste voeding.

Wil je je inschrijven bij een kraambureau?

Het is van belang deze op tijd te regelen, vanaf ongeveer 12 weken zwangerschap, maar in ieder geval voor 16 weken zwangerschap. Dit kun je regelen door contact op te nemen met je zorgverzekeraar. Vervolgens meldt deze, of jijzelf je aan bij de kraamzorginstantie naar wens. Voor kraamzorg wordt ook een eigen bijdrage gevraagd (ongeveer 5 euro per uur). Vraag je kraamzorgorganisatie en zorgverzekeraar hoe een en ander bij hen geregeld is.

Er zijn verschillende kraamzorgorganisaties die zorg leveren in deze regio en je kunt zelf kiezen welke organisatie het beste bij jou past. Deze organistaties zijn: Naviva, kraamzorg Betuwe & Gelderse valleiDe Kraamvogel, Liemerscare, RST en anderen. In het foldderrek bij ons in de praktijk vind je alle informatiefolders van bovenstaande kraambureaus.

Daarnaast kun je ook kiezen voor natuurlijke kraamzorg voor ouders die op natuurlijke wijze hun baby willen verzorgen en met natuurlijke middelen ondersteund willen worden. Bij Natuurlijke Kraamzorg staat de samenhang tussen lichaam, ziel en geest centraal. Het is gebaseerd op ideeën van Rudolf Steiner, grondlegger van de antroposofie. Geïnteresseerd? Kijk eens op: natuurlijke kraamzorg naviva of de kraamzusOok kun je een kraamverzorgster kiezen die als zzp’er werkt. Let op, als je in het ziekenhuis wilt gaan bevallen, vraag dan wel na of deze kraamverzorgster ook zorg verleent in het Gelderse Vallei ziekenhuis. Of overleg met ons wat je het beste kunt doen.