Student verloskunde

Student verloskunde

Op dit moment loopt Hanne stage in onze praktijk, ze stelt zich hieronder graag aan jullie voor:

Hallo, mijn naam is Hanne en ik kom de komende periode (25 maart t/m 23 juni) stagelopen bij de Bakermat. Ik heb jaren in het theater gewerkt en ben na de geboorte van mijn derde kind gestart met de opleiding tot verloskundige. Nu ben ik 37 en samen met mijn gein zijn we anderhalf jaar geleden (terug)verhuisd naar Wageningen, waar ik ben opgegroeid.
Op dit moment ben ik vierdejaars Student Verloskunde, wat betekent dat dit mijn laatste jaar is voordat ik afstudeer als verloskundige. Jullie kunnen me tegenkomen tijdens een afspraak op de praktijk of bij jullie thuis tijden een kraamvisite of de bevalling. Ik heb ontzettend veel zin in de komende weken en hopelijk tot binnenkort!

Wij investeren graag in de kwaliteit van onze toekomstige verloskundigen. Om deze reden bieden we bij de Bakermat een paar keer per jaar ruimte aan studenten van de Academie verloskunde in Amsterdam. Op deze manier kunnen wij met veel liefde ons vak van verloskundige doorgeven, en blijven we kritisch op ons eigen handelen.

avag-samen-willen-groeien

Afhankelijk van het niveau van de student wordt er bepaald welke handelingen zij mag verrichten. Verloskundigen in opleiding zijn aanwezig tijdens het spreekuur, maar lopen ook mee tijdens de diensten en de kraamvisites.

Het is altijd mogelijk om aan te geven dat je geen student bij de controles of bij je bevalling wilt. Maar waarom zou je daar nou juist wél voor kiezen? Lees onderstaande ervaring van een moeder uit onze praktijk.

lees meer
‘Nee, sorry, wij vinden het niet fijn als je bij de bevalling aanwezig bent.’ Ik hoor het ons nog zeggen tegen Willemieke, de stagiaire. Een moeilijke boodschap, want zij was al een paar keer bij de controle aanwezig geweest en we vonden haar erg aardig. Bovendien ben ik leerkracht en weet ik dus hoe belangrijk het is om als stagiaire de kans te krijgen zoveel mogelijk te doen. Want hoe moet je het vak anders leren? Maar toch… We vonden rust rondom de bevalling heel erg belangrijk, en waren van mening dat er dan zo min mogelijk mensen bij aanwezig zouden moeten zijn. Gelukkig vatte de stagiaire het goed op.
Toen begonnen de weeën. De verloskundige kwam even langs om te kijken hoe het ging, en de verloskundige in opleiding was daar ook bij. En dat voelde eigenlijk heel vertrouwd, omdat we haar al kenden van de controles. Lars en ik keken elkaar aan en de beslissing was zonder woorden genomen: we zouden haar uitnodigen om toch bij de bevalling aanwezig te zijn, mocht deze doorzetten. De stagiaire was verrast, en blij.

Het bleek een goede zet. De verloskundige in opleiding was heel rustig, het viel bijna niet op dat ze er was. Maar haar aanwezigheid was voor ons wel waardevol. Ze heeft Lars een paar goede tips gegeven, waardoor hij mij kon helpen met het opvangen van de weeën. En wat ik zelf heel fijn vond: ze was er altijd. Er was nog een bevalling en de verloskundige liep af en toe even naar de andere verloskamer. Willemieke bleef dan bij ons, en het steunde mij ontzettend dat er altijd een deskundige bij ons was.

voor_verloskundigeWij zijn heel blij dat we uiteindelijk toch besloten dat Willemieke bij de bevalling aanwezig mocht zijn. En we hopen voor haar dat ze bij nog veel meer bevallingen mag assisteren. Want wij gunnen ook andere aanstaande ouders de fijne, vertrouwde aanwezigheid van twee verloskundigen!

Lars en Hilde Hulzebos