Verloskundige in opleiding

Verloskundige in opleiding

Op dit moment loopt verloskundige in opleiding Jip Hofma stage in praktijk de Bakermat. Zij stelt zichzelf graag aan jullie voor:

Beste (aanstaande) ouders,

Ik ben Jip Hofma, 23 jaar oud en ik ben verloskundige in opleiding. Van jongs af aan wil ik al verloskundige worden. Op dit moment zit ik in mijn vierde en laatste jaar aan de verloskunde academie Amsterdam. Vanaf 22 augustus tot en met 23 oktober kom ik stagelopen bij verloskundigen praktijk de Bakermat. Ik heb hier enorm veel zin in! U kunt mij tegenkomen tijdens het spreekuur, de bevalling en de kraamvisites. Mocht u dit liever niet willen, dan kunt u dit altijd aangeven bij mij of bij de verloskundige.

Hopelijk tot snel!

Wij investeren graag in de kwaliteit van onze toekomstige verloskundigen. Om deze reden bieden we bij de Bakermat een paar keer per jaar ruimte aan studenten van de Academie verloskunde in Amsterdam. Op deze manier kunnen wij met veel liefde ons vak van verloskundige doorgeven, en blijven we kritisch op ons eigen handelen.

avag-samen-willen-groeien

Afhankelijk van het niveau van de student wordt er bepaald welke handelingen zij mag verrichten. Verloskundigen in opleiding zijn aanwezig tijdens het spreekuur, maar lopen ook mee tijdens de diensten en de kraamvisites.

Het is altijd mogelijk om aan te geven dat je geen student bij de controles of bij je bevalling wilt. Maar waarom zou je daar nou juist wél voor kiezen? Lees onderstaande ervaring van een moeder uit onze praktijk.

lees meer
‘Nee, sorry, wij vinden het niet fijn als je bij de bevalling aanwezig bent.’ Ik hoor het ons nog zeggen tegen Willemieke, de stagiaire. Een moeilijke boodschap, want zij was al een paar keer bij de controle aanwezig geweest en we vonden haar erg aardig. Bovendien ben ik leerkracht en weet ik dus hoe belangrijk het is om als stagiaire de kans te krijgen zoveel mogelijk te doen. Want hoe moet je het vak anders leren? Maar toch… We vonden rust rondom de bevalling heel erg belangrijk, en waren van mening dat er dan zo min mogelijk mensen bij aanwezig zouden moeten zijn. Gelukkig vatte de stagiaire het goed op.
Toen begonnen de weeën. De verloskundige kwam even langs om te kijken hoe het ging, en de verloskundige in opleiding was daar ook bij. En dat voelde eigenlijk heel vertrouwd, omdat we haar al kenden van de controles. Lars en ik keken elkaar aan en de beslissing was zonder woorden genomen: we zouden haar uitnodigen om toch bij de bevalling aanwezig te zijn, mocht deze doorzetten. De stagiaire was verrast, en blij.

Het bleek een goede zet. De verloskundige in opleiding was heel rustig, het viel bijna niet op dat ze er was. Maar haar aanwezigheid was voor ons wel waardevol. Ze heeft Lars een paar goede tips gegeven, waardoor hij mij kon helpen met het opvangen van de weeën. En wat ik zelf heel fijn vond: ze was er altijd. Er was nog een bevalling en de verloskundige liep af en toe even naar de andere verloskamer. Willemieke bleef dan bij ons, en het steunde mij ontzettend dat er altijd een deskundige bij ons was.

voor_verloskundigeWij zijn heel blij dat we uiteindelijk toch besloten dat Willemieke bij de bevalling aanwezig mocht zijn. En we hopen voor haar dat ze bij nog veel meer bevallingen mag assisteren. Want wij gunnen ook andere aanstaande ouders de fijne, vertrouwde aanwezigheid van twee verloskundigen!

 

Lars en Hilde Hulzebos