Na 40 weken zwangerschap

Na 40 weken zwangerschap

Op basis van de termijnecho is je uitgerekende datum vastgesteld. Slechts 5% van de vrouwen bevalt ook écht op die datum. Wanneer je gezond bent, is het veilig om te bevallen tussen de 37 en 42 weken zwangerschap. Na de 42 weken wordt geadviseerd de bevalling in te leiden. De mogelijkheid tot strippen en inleiden wordt met je besproken op het spreekuur als je over de uitgerekende datum heen gaat, om vervolgens samen een plan te maken.

Strippen
Na 41 weken zwangerschap kunnen we je ‘strippen’ om de kans op bevallen te vergroten en eventueel een inleiding te voorkomen. Uit onderzoek blijkt dat strippen pas voldoende effect heeft na 41 weken zwangerschap, vandaar dat we dit niet eerder zullen aanbieden. Eerst voelen we via inwendig onderzoek of de baarmoedermond al soepel en is en of er al ontsluiting is. Als dat het geval is dan kan je gestript worden. lees verder

Bij het strippen woelen we met onze vingers de vliezen van de baarmoedermond los. Hierbij komen hormonen vrij (prostaglandines) die nodig zijn om de bevalling op gang te brengen. Sommige vrouwen vinden het strippen vervelend. Andere vrouwen voelen er niet veel van. Door het strippen versneld de rijping van de baarmoedermond. Als het strippen het gewenste effect heeft, krijg je binnen 20 uur weeën. Er kan nog een tweede of zelfs derde keer gestript worden als het de eerste keer geen effect had. 

Inleiden
Als je overtijd bent, dan kan je worden ingeleid (de bevalling wordt dan kunstmatig opgewekt). Je kan worden ingeleid als je langer zwanger bent dan 41 weken of als het niet goed gaat met jou of je baby. lees verder

We verwijzen je dan door naar het verloskundig team in het ziekenhuis om je in te laten inleiden. Dit betekent dat je in het ziekenhuis gaat bevallen met een medische indicatie. Voorafgaand aan de inleiding heb je een controle door een verloskundige of een arts uit het ziekenhuis. Deze verloskundige/arts controleert jouw conditie en die van je baby. Ook informeert zij je over de inleiding en zij verricht een inwendig onderzoek.

Als de baarmoedermond nog helemaal niet rijp is, dan wordt de inleiding gestart door vaginale tabletten of het inbrengen van een ballon in de baarmoedermond. Als de baarmoedermond rijper is, dan wordt de inleiding gestart door het kunstmatig breken van vliezen waarna het toedienen van weeënopwekkers gestart kan worden.

Soms kan het dan nog even duren voordat je gaat bevallen. Het verloop van een inleiding kan erg verschillen qua duur. Als je baarmoedermond bij het inwendig onderzoek onrijp is, kan de inleiding enkele dagen duren. Als de inleiding start met het breken van de vliezen, dan wordt je baby vaak binnen 24 uur geboren.