Echoscopie

Echoscopie

Tijdens je zwangerschap krijg je een aantal echo’s aangeboden waar je gebruik van kunt maken. Onze praktijk beschikt over eigen echo apparatuur.

Afhankelijk van je wensen en medische voorgeschiedenis, kun je bij de Bakermat een afspraak maken voor een echo om te kijken of het hartje van de baby klopt. Om het hartje van de baby te kunnen zien, moet je minimaal 8 weken zwanger zijn.
De termijnecho, rond 10-12 weken wordt aan elke zwangere aangeboden. Met deze echo kunnen we zien hoever je zwanger bent, of er een hartje klopt, of er sprake is van een een- of meerling en wat je uitgerekende datum zal zijn.

Aan het begin van de zwangerschap kan je gebruik maken van de 13 weken echo en rond 20 weken van de 20 weken echo. Deze echo’s zijn bedoeld om lichamelijke afwijkingen van de baby op te sporen. Lees hierover meer onder het kopje ‘prenatale screening’.

Rond 35 tot 37 weken zwangerschap controleren we de ligging van de baby met een liggingsecho. Meestal is dit een hoofdligging maar bij een klein aantal baby’s (3-4%) ligt het kind in stuitligging. Een andere mogelijkheid is nog dat het kind dwars ligt, dit komt zelden voor.

Groeiecho’s worden in onze praktijk alleen op medische indicatie gemaakt. We houden in eerste instantie de groei van de baby nauwlettend, met uitwendig onderzoek, in de gaten. Wanneer er extra controle nodig is, worden het hoofdje, de buikomvang en de beenlengte met de echo gemeten.  Daarnaast wordt er ook gekeken naar de hoeveelheid vruchtwater en de conditie van de placenta. Alle metingen samen geven een extra inschatting over de groei van het kind.

Heb je behoefte aan een extra echo naast de medische echo’s die we bieden? Kijk dan naar de mogelijkheden voor een ‘pret’-echo in de regio.