Hielprik en gehoortest

Hielprik en gehoortest

Als je kind tussen de vier en zeven dagen oud is, komt de verpleegkundige van het consultatiebureau bij je thuis. Je baby krijgt een gehoortest en een hielprik .

Hielprik
thumbnail_img_0181Voor de hielprik worden wat druppeltjes bloed afgenomen uit de hiel van de baby. Dit bloed wordt in een laboratorium onderzocht op een aantal zeldzame ziektes. Bijvoorbeeld op een aandoening van de schildklier, een aandoening van de bijnier, een bloedziekte (sikkelcelziekte), taaislijmziekten en een aantal stofwisselingsziekten. Deze aandoeningen kunnen erfelijk zijn, maar komen gelukkig niet vaak voor. Snelle opsporing kan schade aan de gezondheid voorkomen of beperken. Deze ziektes zijn niet te genezen, maar wel te behandelen met bijvoorbeeld medicijnen of een speciaal dieet. Blijkt dat je kind een zeldzame ziekte heeft, dan wordt je doorverwezen naar een kinderarts. Een medewerker van het consultatiebureau komt thuis langs voor het uitvoeren van de hielprik. Zij zal nogmaals uitleg geven en om je toestemming vragen voor het uitvoeren van de hielprik. Meer informatie over de hielprik.

Gehoortest
thumbnail_img_0177-1Een goed gehoor is belangrijk. Als een kind niet goed hoort, leert het bijvoorbeeld niet goed praten. Hoe eerder wordt ontdekt dat je baby niet goed hoort, hoe sneller de behandeling kan beginnen. Daarom wordt het gehoor snel na de geboorte getest. De gehoortest wordt gedaan tijdens hetzelfde bezoek als voor de hielprik. De test duurt enkele minuten en doet geen pijn. Meer informatie over de gehoortest.