Zwangerschapscursus

Zwangerschapscursus

Het is het vaak erg leuk en leerzaam om een zwangerschapscursus te volgen. Je kunt ervaringen uitwisselen met andere zwangeren, krijgt ademhalings- en ontspanningsoefeningen voor de bevalling en veel tips en informatie. Daarnaast kan een cursus ook het doel hebben je conditie te verbeteren, je gezondheidsadviezen te geven en/ of voor te bereiden op het komende ouderschap.

Hieronder staan een aantal mogelijkheden, die gegeven worden bij ons in de praktijk of in de regio.

Samen bevallen
De zwangerschapscursus waarbij je samen met je partner voorbereid wordt op de bevalling.
Samen bevallen wordt in Ede en Veenendaal gegeven door Leonieke Bos.
www.samenbevallen.nl of www.leoniekebos.nl telefoon: 0628189748

ZwangerFit
Het doel van ZwangerFit® is verantwoord bewegen om klachten te voorkomen en je belastbaarheid te verhogen tijdens en na de zwangerschap. Je werkt aan conditie, fitheid, spierkracht, houding, coördinatie, bekkenbodem en bekkenstabiliteit.
De trainingen zijn op dinsdag- of donderdagavond.
Dit gebeurt onder directe begeleiding van een bekkenfysiotherapeut en YVLO-ZwangerFit®-docent Johanna Baar. Zie website of bel naar : 06-44564524.

Hypnobirthing
In de cursus HypnoBirthing leer je hoe je ontspannen kunt bevallen en met vertrouwen de geboorte tegemoet kunt gaan. Dat maakt de geboorte gemakkelijker en comfortabeler.

HypnoBirthing is een zeer praktische cursus voor aanstaande ouders. Eenvoudig te leren, leuk om te doen!

 • Krachtige technieken voor diepe ontspanning zodat jij “in controle” bent, waar je ook bevalt, thuis of in het ziekenhuis
 • Effectief ademhalingen, waardoor je optimaal met je lichaam mee werkt fit te blijft
 • Sterke binding met je baby vóór, tijdens en na de geboorte
 • Hoe je partner zijn belangrijke rol tijdens de bevalling kan invullen. Teamwork!
 • Kortom, veel informatie, praktische tools en tips

  Je kunt de cursus starten wanneer je tussen de 16 en 32 weken zwanger bent. Hoe eerder je start des temeer profijt je zult hebben. Je kunt een cursus hypnobirthing volgen bij:

 • Enjoy hypnobirthing door Yvonne Baars
 • Bundeltje Liefde door Jannicke Siebrandij, deze cursus wordt in het Nederlands en Engels aangeboden.

Haptonomische zwangerschapsbegeleiding
Bij haptonomische zwangerschapsbegeleiding van Jacqueline van Woerden staan de ouders en hun nog ongeboren kind centraal. De begeleiding richt zich op de mogelijkheden van ouders in contact te zijn met elkaar en met hun kindje.

Er wordt aandacht besteed aan o.a. de mogelijkheden van de moeder om haar kindje zo optimaal mogelijk te dragen, het samen omgaan met pijn, de geboortehouding en het actief betrokken zijn van de ouders bij de geboorte.

Zwangerschapsyoga
Tijd, rust en aandacht nemen voor de baby in je buik, je voorbereiden en aandacht voor jezelf! Zwangerschapsyoga is een goede manier om de zwangerschap en bevalling bewust te beleven.

Door middel van de yogaoefeningen wordt de bewustwording groter, om zo goed mogelijk om te gaan met wat zich voordoet tijdens de zwangerschap en bevalling.

Zwangerschapsyoga wordt gegeven bij:

 • Door Helen Cornelissen. ‘Met de kundaliniyoga kom je in verbinding met lichaam en geest. Je ervaart en versterkt je eigen kracht. Elke les heeft een thema die verdieping geeft aan je zwangerschap en de lessen zijn een perfecte voorbereiding voor je bevalling. De lessen worden gegeven door Helen Cornelissen Gecertificeerd yogadocent, maar ook een jarenlange ervaring als verloskundige.’
 • Prenatal Yoga Fit door Brinda (Engels en Nederlands). In het Yogaschooltje.
 • Yoga, Massage en Trainingscentrum De Weideblik in Wageningen,  Gea Scholtens, Bosweg 20 Wageningen. info@deweideblik.nl, Telefoonnummer: 06-11772723

Zwangerschapsmassage

Door Helen Cornelissen. Met een massage neem je de tijd om te ontspannen. Om te voelen. Om in contact te zijn met je baby. Om in contact te zijn met jezelf. Om te zijn met wat is. 

Zwangerschapszwemmen
In Wageningen kun je bij de Bongerd terecht voor zwangerschapszwemmen. Een fijne combinatie van inspannen en ontspannen. 

Voorlichting over bevallen in het ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede
Voor het vinden van informatie over bevallen in het Gelderse Vallei ziekenhuis verwijzen we je naar de website van het Gelderse Vallei. Van harte aanbevolen als je van plan bent in het ziekenhuis te bevallen, maar ook voor als je van plan bent om thuis te bevallen. Het kan namelijk altijd anders lopen dan verwacht en mogelijk toch een bevalling in het ziekenhuis worden.

Borstvoedingscursus

Regelmatig worden er voorlichtingsavonden georganiseerd  over het thema borstvoeding. Een aanrader, zeker als je voor het eerst ouders wordt en geïnteresseerd bent in het geven van borstvoeding. Hoe fijn, dat je niet alle informatie pas voor het eerst hoort als je kindje er al is! Borstvoedingsorganisatie La Leche League organiseert borstvoedingscursussen. De avonden worden gegeven door Erwina van Loon, borstvoedingsdeskundige van La Leche League. De cursus wordt 2x per jaar gegeven en wordt op de praktijk de Bakermat gehouden, fijn vertrouwde locatie.

Aanmelden kan via de La Leche League website.