Voeding van de pasgeboren baby

Voeding van de pasgeboren baby

Tijdens de eerste levensmaanden is een kind aangewezen op melkvoeding.
De voeding voor je baby is een belangrijke keus. Welke soort voeding je geeft, heeft namelijk levenslange gezondheidseffecten voor jou en je kind.

Borstvoeding is zonder enige twijfel de beste voeding voor zuigelingen. Wanneer je geen borstvoeding kan of wil geven, is kunstvoeding een alternatief.
Wanneer je geen borstvoeding geeft, is de kans op ziekte bij jou en je kind groter. Dit geldt ook voor ziekten op latere leeftijd. Bekijk het filmpje Borstvoeding geven van het Voedingscentrum.

Borstvoedingscursus

Regelmatig worden er voorlichtingsavonden georganiseerd  over het thema borstvoeding. Een aanrader, zeker als je voor het eerst ouders wordt en geïnteresseerd bent in het geven van borstvoeding. Hoe fijn, dat je niet alle informatie pas voor het eerst hoort als je kindje er al is! Borstvoedingsorganisatie La Leche League organiseert borstvoedingscursussen. De avonden worden gegeven door Erwina van Loon, borstvoedingsdeskundige van La Leche League. De cursus wordt 2x per jaar gegeven en wordt op de praktijk de Bakermat gehouden, fijn vertrouwde locatie.

Aanmelden kan via de La Leche League website.

Borstvoeding
Borstvoeding geven is niet moeilijk of ingewikkeld, maar het gaat niet altijd vanzelf. Zowel jij als je kindje moeten het leren.  Waarom is borstvoeding zo belangrijk?  lees verder

101 reden om borstvoeding te geven! Borstvoeding is gunstiger voor de gezondheid van kinderen en moeders dan kunstvoeding. Moedermelk beschermt de baby actief tegen ziekten. Dit is anders dan bij kunstvoeding, die geen bescherming biedt.

Moedermelk beschermt onder andere ook actief tegen: diarree, darmstoornissen, luchtweginfecties en astma, middenoorontstekingen, allergieën en eczeem. Op de lange termijn hebben kinderen die geen borstvoeding hebben gekregen een grotere kans op onder andere suikerziekte, hart- en vaatziekten en overgewicht. Het gunstige effect werkt bovendien door nadat de borstvoeding is gestopt.

Voor de moeder zijn er ook voordelen aan het geven van borstvoeding:

  • Het bloedverlies na de bevalling blijft beperkt.
  • Bij langdurig voeden vermindert het de kans op rheumatische artritis, borstkanker en botontkalking op latere leeftijd.
  • Het heeft een gunstig effect op de moeder-kindbinding

Borst/kolf producten verhuur/verkoop
De Bakermat heeft de medela Symphonie borstkolf. Mocht het tijdens het kraambed nodig zijn, kan deze (kortdurend) gehuurd worden. Tevens hebben wij een aantal hulpmiddelen te koop, die je kunnen ondersteunen bij het geven van borstvoeding. (zoals een kolfset, tepelhoedjes, Mother mates en Purelan). Kijk voor de prijzen bij onze tarieven.

Lactatiekundige
De bakermat werkt samen met diversen lactatiekundigen uit de regio om ondersteuning te bieden bij het geven van borstvoeding indien nodig. Vraag de verloskundige om advies.

Kunstvoeding
Het kan zijn dat je door bepaalde omstandigheden geen borstvoeding kunt of wilt geven. Kunstvoeding is dan het alternatief. Velen vragen zoals; wat is goede kunstvoeding om te geven? welk flesje kies je en hoe geef je het flesje? hoe maak je kunstvoeding klaar? heeft je baby nog vitamines nodig naast de kunstvoeding? worden beantwoord op de site van het voedingscentrum.

Vitamine K en D
De gezondheidsraad adviseert om vanaf dag 8 na de geboorte tot je baby 12 weken oud is elke dag 150 microgram vitamine K te geven wanneer je volledig borstvoeding geeft of je kindje minder dan 500ml kunstvoeding per dag krijgt. Vitamine K is onder andere nodig voor de bloedstolling. Volwassenen maken dit aan via bacteriën in de darmen. Pasgeborenen bezitten nog onvoldoende darmbacteriën. Naast vitamine K start je op dag 8 met het geven van vitamine D. Dit is nodig voor een sterk gebit en gezonde botten. Het advies is om tot een leeftijd van 4 jaar elke dag 10 microgram vitamine D te geven.